Британският вътрешен министър Прити Пател иска да въведе нова схема, която да позволи на повече бежанци, бягащи от конфликта в Украйна, да пристигнат във Великобритания, съобщава "Ройтерс".

След началото на руската инвазия огромен брой украинци се стекоха в Полша, Румъния, Словакия и други страни.

По данни на Организацията на обединените нации над 1,5 милиона души са напуснали Украйна в най-бързо нарастващата бежанска криза в Европа след Втората световна война.

Въпреки че Великобритания вече обяви визови схеми за украинците, които имат семейство в страната или благодетел, правителството беше критикувано от опозицията, че не прави достатъчно, за да им помогне в сравнение с европейските си съседи.

Над 1 млн. са вече бежанците от Украйна

Над 1 млн. са вече бежанците от Украйна

Повече от 2 процента от населението на Украйна е било принудено да напусне страната за по-малко от седмица

След като миналата седмица Пател посети полската граница, сега тя посочи, че проучва правните възможности за създаване на хуманитарен маршрут. По нейни думи това означава, че всеки, който бяга от конфликта в Украйна, ще има право да дойде в Обединеното кралство, дори да няма никакви връзки със страната.

Европейският съюз се съгласи да предостави временно право на пребиваване на украински бежанци и да им даде достъп до заетост, социални помощи и жилища за период до три години.

Вчера Франция и Великобритания влязоха в дипломатически спор по повод на третирането на украинските бежанци, струпани на френското пристанище Кале и искащи да преминат през Ламанша.

Великобритания обмисля да настанява украински бежанци в имоти на руски олигарси

Великобритания обмисля да настанява украински бежанци в имоти на руски олигарси

Лондон ще изземе имотите им, ако има правто основание за това