Китайският президент Ху Дзинтао започна своето тридневно посещение в Русия, по време на което ще бъдат обсъдени енергийни споразумения, инвестициите между страните и международни въпроси, съобщава Новости.

По данни на руските митнически власти търговията между двете страни се е увеличила с 43% през 2006 година и възлиза на 28.64 милиарда долара, като енергийните доставки и въоръжението преобладават в руския износ за Китай.

Доставките на руски нефт през миналата година в Китай достигнаха 15 милиона метрични тона, 11 милиона от които са транспортирани чрез железниците. Пекин проявява интерес към строящ се нефтопровод, който ще трафицира дневно до 1.6 милиона барела суров петрол от Сибир до източните руски територии.

Но Русия предприе стъпки за разнообразяване на икономическите връзки с Китай, за да намали зависимостта си от приходите от нефт, отбелязва Новости.

През последните години двете държави сключиха договори на обща стойност над 3.3 милиарда долара и Москва очаква до 2020 година китайски предприемачи да инвестират около 12 милиарда долара в дърводобива, химическата индустрия, рудодобива, автомобилостроенето, финансовия и други сектори в страната.

Очаква се в разговорите на китайския лидер с президента Владимир Путин да бъдат повдигнати също въпросите за ядрената програма на Северна Корея и ядрените дейности на Иран. Москва и Пекин подкрепиха санкциите срещу Иран заради отказа му да спре обогатяването на уран, което би могло да се използва за производство на оръжие.

Санкциите включват забрана за купуването на оръжия от Иран, ограничения за продажбата на оръжия на страната, финансови и търговски рестрикции.