Представителите на френските фермери заплашиха да разширят протестите в понеделник преди среща с правителството за справяне с недоволството относно ценовия натиск, данъците и зелените регулации - проблеми, които се споделят от земеделските производители в цяла Европа, предава Ройтерс.

"Има общо усещане, че чашата преля", заяви Арно Гайлот, ръководителят на младите фермери (Jeunes Agricultuers), след като фермерите блокираха пътищата в части от Франция миналата седмица, подобнo на широко разпространените протести на фермерите миналата седмица в Германия.

"Мисля, че в този момент, нямам, тъй като нямам отговорите, ще ми е трудно да им обясня, че трябва да се откажат (от протестите)", каза той.

Земеделските производители посочват правителствения данък върху горивото за трактори, евтиния внос, проблемите със съхранението на вода, ценовия натиск от търговците на дребно и бюрокрацията сред основните си проблеми.

Президентът Емануел Макрон е предпазлив от нарастващата подкрепа на фермерите за крайно десните преди изборите за Европейски парламент през юни. Правителството представи проект на закон за земеделие, като заяви, че иска първо да чуе от представителите на земеделието, за да включи допълнителни мерки за подкрепа на сектора.

Най -големият фермерски съюз на Франция FNSEA заяви, че през следващите седмици обмисля протести на цялата страна.

В знак, че недоволството набира сила, Арно Русо, ръководител на FNSEA, заяви пред France Inter Radio в понеделник: "От днес, през цялата седмица и за толкова дълго, колкото е необходимо, ще бъдат организирани определен брой протести".

Малко след това земеделските производители обявиха, че ще блокират пътищата, водещи до ядрена централа в Югозападна Франция.

Политиката за земеделие винаги е била чувствителен проблем във Франция, най -големият селскостопански производител на Европейския съюз, с хиляди независими производители на вино, месо и млечни продукти. Земеделските производители имат опит с разрушителни протести, коментира Ройтерс.

Много земеделски производители казват, че поминъкът им е застрашен, тъй като търговците на храни засилват натиска да намалят цените след фаза на висока инфлация.

Страхувайки се от преливане от протести на земеделски производители в Германия, Полша и Румъния, правителството оттегли проект на закон за земеделие, планиран за дебат тази седмица и покани представители на земеделието за разговори, започващи в понеделник следобед.

Хиляди казаха "не" на по-строгите правила за мигранти във Франция

Хиляди казаха "не" на по-строгите правила за мигранти във Франция

Преди Конституционния съвет да се произнесе за силно оспорвания закон