Десетки хиляди хора протестираха в цяла Франция в неделя, за да окажат натиск върху френските власти. Това се случва преди очакваното решение на Конституционния съвет на Франция относно силно оспорван закон за имиграцията, съобщава АФП.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че броят на демонстрантите е бил около 75 000. Синдикатът CGT твърди, че са били около 150 000 души. Над двеста видни личности присъстваха, сред които няколко леви лидери.

Утвърждаването на законопроекта, според демонстрантите, би било победа за крайната десница.

"Маршовете в неделя трябва да покажат, че общественото мнение не е на страната на расистите и фашистите, призова въоръжената група Marche des Solidarités, която е на първа линия по улиците от няколко седмици. Повече от 300 избрани представители на левицата и еколозите призоваха във френския всекидневник Libération да демонстрират срещу законопроект, закрепващ културната победа на крайната десница под политическа маска. Този закон се подиграва с принципите, наследени от Френската революция", казаха избраните представители.

"Призоваваме президента да не обнародва този закон, написаха организаторите на проявите. Подписалите се настояват, че законопроектът е изготвен под диктовката на всяващите страх, които мечтаят да наложат своя проект за национални предпочитания на Франция".

Френският парламент прие нови по-строги правила за мигрантите

Френският парламент прие нови по-строги правила за мигрантите

Новият закон затяга миграционната политика на страната

Припомняме, че в края на декември миналата година след месеци спорове френският парламент прие закон, затягащ имиграционната политика на Франция.

Измененият законопроект беше подкрепен както от центристката партия на президента Еманюел Макрон, така и от крайнодесния Национален сбор на Марин Льо Пен.

Левичарите обвиниха Макрон, че прави отстъпки на крайната десница. Мнозинството в долната камара обаче беше толкова широко, че управляващата партия дори не се нуждаеше от подкрепата на Льо Пен.

Френският парламент търси споразумение за по-строги правила за мигрантите

Френският парламент търси споразумение за по-строги правила за мигрантите

Приемането на спорния законопроект би било успех за Макрон

Някои от мерките, включени в новото законодателство, включват затрудняване на мигрантите да доведат членове на семейството си във Франция и забавяне на достъпа им до социални помощи. Предишният законопроект се провали, след като депутати от крайната левица и крайната десница го отхвърлиха.

Правозащитни организации определиха закона като най-регресивния имиграционен закон във Франция от десетилетия.

Марин Льо Пен приветства изменения законопроект. Можем да се радваме на идеологическия напредък, идеологическа победа дори за Националното рали, тъй като това вече е залегнало в закона като национален приоритет, заяви тя. Лидерът на Републиканската партия Ерик Сиоти също изрази задоволство от приемането на промените.

Критики дойдоха само от левицата. С този текст, директно вдъхновен от памфлетите на Национален сбор срещу имиграцията, ние сме изправени пред промяна в историята на републиката и нейните основни ценности", посочи лидерът на Френската комунистическа партия Фабиен Русел.

Френският парламент "поряза" Макрон за мигрантите

Френският парламент "поряза" Макрон за мигрантите

Вътрешният министър хвърли оставка, която не беше приета