След месеци спорове френският парламент прие законодателство, затягащо имиграционната политика на Франция, съобщава БиБиСи. Измененият законопроект беше подкрепен както от центристката партия на президента Еманюел Макрон, така и от крайнодесния Национален сбор (RN) на Марин Льо Пен.

Левичарите обвиниха Макрон, че прави отстъпки на крайната десница. Мнозинството в долната камара обаче беше толкова широко, че управляващата партия дори не се нуждаеше от подкрепата на Льо Пен.

Някои от мерките, включени в новото законодателство, включват затрудняване на мигрантите да доведат членове на семейството си във Франция и забавяне на достъпа им до социални помощи. Предишният законопроект се провали, след като депутати от крайната левица и крайната десница го отхвърлиха.

Правозащитни организации определиха закона като най-регресивния имиграционен закон във Франция от десетилетия.

Марин Льо Пен приветства изменения законопроект. Можем да се радваме на идеологическия напредък, идеологическа победа дори за Националното рали, тъй като това вече е залегнало в закона като национален приоритет, заяви тя. Лидерът на Републиканската партия Ерик Сиоти също изрази задоволство от приемането на промените.

Критики дойдоха само от левицата. С този текст, директно вдъхновен от памфлетите на Национален сбор срещу имиграцията, ние сме изправени пред промяна в историята на републиката и нейните основни ценности", посочи лидерът на Френската комунистическа партия Фабиен Русел.

Френският парламент търси споразумение за по-строги правила за мигрантите

Френският парламент търси споразумение за по-строги правила за мигрантите

Приемането на спорния законопроект би било успех за Макрон