Група френски депутати се събраха в опит да постигнат споразумение по спорен законопроект, предвиждащ затягане на имиграционните закони на Франция, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта трудностите пред президента Еманюел Макрон да управлява страната без мнозинство в парламента.

Първоначално правителството заяви, че това ще бъде законодателство на принципа на моркова и тоягата, което ще улесни мигрантите, работещи в сектори с недостиг на работна ръка, да получат разрешение за пребиваване, но също така ще улесни експулсирането на нелегални мигранти.

Заради липсата на мнозинство в долната камара на парламента след изборите през юни 2022 г. и с цел да получи подкрепа от десницата обаче, правителството постепенно се съгласи да смекчи мерките, предназначени да дадат на някои мигранти разрешение за пребиваване, като същевременно затегне достъпа до социални помощи, наред с други стъпки.

Джордан Бардела, който оглавява крайнодясното Национално събрание (Национално обединение), заяви, че затягането на имиграционните закони показва "идеологическа победа" за неговата партия - определение на разговорите, с което депутатите от лагера на Макрон не са съгласни.

Френският парламент "поряза" Макрон за мигрантите

Френският парламент "поряза" Макрон за мигрантите

Вътрешният министър хвърли оставка, която не беше приета

Част от депутатите посочиха, че специалната среща на комисията днес вече върви към споразумение.

"Изглежда, че има сделка" относно мерките за социално подпомагане, отбеляза Пиер-Анри Дюмон от консервативната партия "Републиканците".

Дори и да има съгласие по време на заседанието на специалната комисия, остава да се види дали лявото крило на мнозинството на самия Макрон, което изрази безпокойство от някои от по-консервативните аспекти на законопроекта, ще одобри компромиса при гласуването в двете камари на парламента по-късно през деня.

Само шест месеца преди изборите за Европейски парламент успешното приемане на законопроекта в парламента би било положителен тласък за Макрон. Той се бореше да овладее възраждащата се крайна десница, която определи борбата срещу имиграцията като приоритет в своя дневен ред.

Сенатът на Франция гласува за премахване на държавната медицинска помощ за имигрантите

Сенатът на Франция гласува за премахване на държавната медицинска помощ за имигрантите

Напрежение между парламента и Елисейския дворец