Френският парламент изненадващо отхвърли в понеделник законопроекта за имиграцията на президента Еманюел Макрон при гласуване с 270 гласа "за" срещу 265 "против", съобщава АФП. Долната камара на Националното събрание дори не го обсъди преди вота.

Сега законопроектът може да бъде изпратен обратно в Сената или правителството може да реши да оттегли текста.

Това накара министъра на вътрешните работи Жерал Дарманен да хвърли оставка. "Това е провал, очевидно, каза той пред телевизия TF1. Искам да дам на полицията, жандармеристите, префектите, магистратите средствата за борба с нелегалната имиграция."

Макрон обаче отхвърли предложението му да се оттегли, като вместо това му нареди да намери нови начини да излезе от задънената улица и да прокара законодателството.  

Премиерът Елизабет Борн проведе спешна среща с участието на няколко министри и депутати в понеделник вечерта

Първоначално предложен от центристкото правителство на Макрон със смесица от стъпки за експулсиране на повече хора без документи и подобряване на интеграцията на мигрантите, текстът на законопроекта клони твърдо към прилагане след преминаването му през Сената, който се контролира от десницата.

Пред Националното събрание Дарманен защити законопроекта, който допълнително ограничава възможността за мигрантите да водят членове на семейството си във Франция, гражданството по рождение и социалните помощи. Той призова депутатите да не обединяват усилията си, за да гласуват предложението за отхвърляне, внесено от Зелените.

Той осъди "нечестивия съюз" на левицата и крайната десница за гласуването.

Лидерът на крайнодясната Марин Льо Пен приветства резултата, заявявайки, че е "защитил французите от миграционна приливна вълна".

"Чувствам се като края на пътя за неговия закон и следователно за него", каза лидерът на твърдата левица Жан-Люк Меланшон за Дарманен в X (бивш Twitter).

В неделя Макрон заяви, че ограничаването на правото на убежище би било грешка, докато говори по време на церемония за отбелязване на 75-та годишнина от Всеобщата декларация за правата на човека.

Над половин милион мигранти получили убежище във Франция

Над половин милион мигранти получили убежище във Франция

Наболяла тема на фона на размириците в страната

"Франция запазва дългата си традиция да предоставя убежище на всички, чиито права са застрашени в собствената им страна, и ние ще продължим да защитаваме това право на убежище", каза той.

Законопроектът има за цел да ускори процедурите за кандидатстване за убежище и да узакони статута на работниците без документи в сектори с недостиг на работна ръка, но също така да улесни експулсирането на чужденци, считани за опасни. Той ще въведе годишна квота за броя на пристигащите мигранти, която да се определя от парламента, и ще премахне всички осигуровки за спешна медицинска помощ за хора без документи.

По-рано през деня около 200 души, включително работници без документи, демонстрираха пред Народното събрание.

"Събрахме се, за да осъдим този акт на срама, който поставя под въпрос основните принципи на нашата република", каза на митинга Софи Бине, ръководител на твърдолевия синдикат CGT.

Тя също така осъди лицемерието на властите, тъй като "Франция не може да функционира без такива работници в кухните и строителството".

Сенатът на Франция гласува за премахване на държавната медицинска помощ за имигрантите

Сенатът на Франция гласува за премахване на държавната медицинска помощ за имигрантите

Напрежение между парламента и Елисейския дворец

Припомняме, че през ноември мнозинството в сената на Франция успя да ограничи мерките, позволяващи досега на нелегалните имигранти да имат неограничен достъп до медицински грижи. Вместо това те ще могат да се ползват само от услугите на Спешна медицинска помощ.

В продължение на няколко месеца десницата предупреждаваше за това. По време на дебатите в Сената по законопроекта за имиграцията, тя искаше да затегне условията за здравеопазване, позволяваща на чужденци с нелегално положение да се възползват от достъп до безплатни здравни грижи.