Франция е предоставила убежище на около 56 000 души през 2022 г., като общият им брой достигна над половин милион . Това е символичен брой, тъй като правителството би искало да реформира имиграционните закони на страната и да се съкрати времето, необходимо за разглеждане на молба за убежище, съобщава RFI.

В своя годишен доклад Ofpra, френската служба за убежище, съобщи в понеделник, че 56 276 души са получили закрила от Франция като търсещи убежище през 2022 г., с което общият брой на официално признатите лица, търсещи убежище, достигна 547 102.

Начело в списъка на страните по произход е Афганистан със 17 103 първи молби.

Молбите за убежище са се увеличили с 37 процента между 2021 г. и 2022 г., след като талибаните поеха властта през лятото на 2021 г.

Около 131 000 души са подали молби за убежище през 2022 г., което е приблизително нивото преди пандемията от Covid, отчете генералният директор на Ofpra Жулиен Буше.

Макрон отслабен от безредиците във Франция

Макрон отслабен от безредиците във Франция

Шестдневни безредици във Франция окуражиха крайнодесните съперници на френският лидер.

Припомняме, че убийството на 17-годишен шофьор от алжирски произход предизвика шестдневни безредици във Франция. 

Стотици бяха арестувани. 

Френският президент Еманюел Макрон се сблъска с тежки предизвикателства в управлението на фона на нарастващото напрежение в страната. Кризата окуражи крайнодесните съперници на френският лидер.

Повече от 50 000 души направиха дарения в онлайн фонд за набиране на средства за семейството на полицая, който застреля 17-годишният Нахел, възхвалявайки го като човек, който "си е свършил работата и плаща висока цена за това". Кампанията бързо изпревари тази, създадена за семейството на мъртвия тийнейджър, която получи 189 000 евро.

Инциативата е работа на крайнодесния медиен коментатор Жан Месиха. Кампанията бързо събра повече от 1 милиона евро от десетки хиляди хора, което шокира мнозина и предизвика призиви от антирасистки групи и леви политици за затварянето му. Правителството се опасява, че това подклажда напрежение.

Ердоган обвинява ислямофобията за размириците във Франция

Ердоган обвинява ислямофобията за размириците във Франция

17-годишният Нахел М. - френски гражданин от алжирски произход - беше застрелян от полицай

Турският президент Реджеп Ердоган коментира ситуацията, като обвини за размириците ислямофобията и колониализма. 

САЩ, Обединеното кралство и Китай предупреждават своите граждани да бъдат внимателни при посещенията си в страната. Германският канцлер Олаф Шолц изразява загрижеността си за ситуацията и се надява, че Макрон ще успее да я подобри.