Турският президент Реджеп Ердоган обвини "институционалния расизъм" и колониалното минало на страната за националните бунтове във Франция, съобщава АФП.

Френското правителство се бори с бунтове и грабежи в Париж и в цялата страна, откакто 17-годишният Нахел М. - френски гражданин от алжирски произход - беше застрелян от полицай миналия вторник.

Ердоган се представя като защитник на мюсюлманите по света, откакто поведе своята партия с ислямски корени на власт в Турция преди две десетилетия.

Той обвини за вълненията във Франция "ислямофобията", която той свърза с колониалното минало на Франция.

"В страни, известни с колониалното си минало, културният расизъм се е превърнал в институционален расизъм", каза той по телевизията, след като председателства седмично заседание на кабинета.

"В основата на събитията, които започнаха във Франция, е социалната архитектура, изградена от този манталитет. Повечето от имигрантите, които са осъдени да живеят в гета, които са систематично потискани, са мюсюлмани.

Нови 78 ареста във Франция в една вече по-спокойна нощ

Нови 78 ареста във Франция в една вече по-спокойна нощ

Имало е спорадични протести

Той също така осъди широко разпространените грабежи, които съпътстват безредиците.

"Улиците не могат да се използват за търсене на справедливост. Въпреки това е ясно, че властите също трябва да се поучат от социалния взрив", каза Ердоган.

Припомняме, че вълненията продължават, като всеки ден властите разполагат над 40 000 полицаи да пазят реда. 

Стотици бяха арестувани в нощта на неделя срещу понелник.  40 полицаи бяха ранени, а над 870 пожара бяха запалени на улици и други обществени места в събота вечер. 

Бабата на убития младеж зове за спокойствие във Франция

Бабата на убития младеж зове за спокойствие във Франция

Безредиците не стихват