Френският президент Еманюел Макрон се сблъсква с тежки предизвикателства в управлението на фона на нарастващо напрежение в страната. Убийството на 17-годишен шофьор предизвика шестдневни безредици във Франция и окуражи крайнодесните съперници на френският лидер.

Повече от 50 000 души направиха дарения в онлайн фонд за набиране на средства за семейството на полицая, който застреля 17-годишният Нахел, възхвалявайки го като човек, който "си е свършил работата и плаща висока цена за това". Кампанията бързо изпревари тази, създадена за семейството на мъртвия тийнейджър, която получи 189 000 евро.

Инциативата е работа на крайнодесния медиен коментатор Жан Месиха. Кампанията бързо събра повече от 1 милиона евро от десетки хиляди хора, което шокира мнозина и предизвика призиви от антирасистки групи и леви политици за затварянето му. Правителството се опасява, че това подклажда напрежение.

Президентът Макрон, който спечели втория си мандат миналата година, има амбициозни цели за реформи във Франция, включително повишаване на пенсионната възраст и реиндустриализация на страната. Въпреки това, наложените му предизвикателства и протестите пречат на постигането на тези цели.

Макрон съкрати посещението си на европейска среща на върха в Брюксел миналата седмица за кризисна среща с правителството си.

Промените в дневния му ред отразяват друга неудобна ситуация за френския лидер преди три месеца, когато планираното държавно посещение на крал Чарлз III във Франция беше отложено поради бурни протести срещу промените в пенсиите.

Ситуацията във Франция привлича вниманието на международната общност, като САЩ, Обединеното кралство и Китай предупреждават своите граждани да бъдат внимателни при посещенията си в страната. Германският канцлер Олаф Шолц изразява загрижеността си за ситуацията и се надява, че Макрон ще успее да я подобри.

"Проблемът е, че той все още има още четири години напред", каза Люк Рубан, старши изследовател в Националния център за научни изследвания (CNRS).

Той отбеляза, че Макрон се е сблъсквал с поредица от протести и улични безредици, започвайки с движението на жълтите жилетки срещу социалната несправедливост, което избухна през 2018 г.

Миналия месец Макрон беше домакин на световната среща на върха за климата и финансите , която събра над 50 държавни и правителствени ръководители и лидери на международни организации във френската столица, подчертавайки международното му лидерство.

След това Макрон пътува до Марсилия миналата седмица, за да насърчи усилията на правителството да инжектира милиарди в училища, жилища и сигурност и да подобри живота на жителите на кварталите с ниски доходи във втория по големина град във Франция.

Безредиците от Франция се прехвърлиха в Швейцария

Безредиците от Франция се прехвърлиха в Швейцария

Седем души са арестувани в Лозана