Германският институт за икономическия изследвания съобщи, че намалява прогнозата си за растежа на германската икономика през 2012 година до 0,6%, информира money.bg.

Според института най-голямата европейска икономика най-вероятно ще изпадне за кратко в рецесия преди да се възстанови до средата на годината.

По-рано авторитетният институт за икономически изследвания прогнозираше растеж от 1% за Германия през следващата година. Сега обаче експертите му отбелязват, че проблемите в други страни от ЕС най-вероятно ще засегнат германския износ.

Мозъчният тръст очаква икономиката да се възстанови с растеж от 2,2% през 2013 година, само ако европейската дългова криза бъде овладяна. Други германски институти прогнозират германската икономика да нарасне между 0,4% и 0,8%. Независимите съветници на правителството очакват растеж от 0,9%.

Преди дни се появиха информации, че след силните трусове през 2011 година, още в началото на 2012 година 17-те страни в еврозоната ще бъдат изправени пред още по-тежки препятствия при разрешаването на дълговата криза. Очаква се икономиката на еврозоната да изпадне отново в рецесия.

Икономиката на Белгия също е навлязла в етап на рецесия, заяви управляващият Националната банка на страната Люк Коен. За Испания годината също започва с нова рецесия.