Италианският производител на гуми Pirelli увеличава доставките на гуми от Турция и Румъния за европейския пазар, за да замени продуктите, забранени за внос от Русия, се посочва в прессъобщението на компанията за предварителните резултати за 2022 г.

В съответствие със санкциите на ЕС, които забраняват, наред с другото, вноса на готови руски продукти в Европа и износа на някои суровини за Русия, компанията е определила алтернативни участници в операциите по внос и износ, а също така работи за "активиране на доставчиците на готови продукти от Турция и Румъния, за да заместят руския износ на европейските пазари".

В същото време заводите на Pirelli в Русия използват суровини от предимно местни доставчици, вместо от европейски.

"Пирели" разширява своето производство в Румъния

"Пирели" разширява своето производство в Румъния

В Слатина изграждат нови мощности

През март 2022 г. компанията преустановява инвестициите в заводите за гуми във Воронеж и Киров, с изключение на инвестициите, необходими за осигуряване на безопасността на работата.

В съобщението за резултатите от 2022 г. се отбелязва също, че Pirelli е диверсифицирала своя набор от доставчици на логистични услуги, за да осигури непрекъснати доставки на готова продукция и суровини, както и е осигурила финансова подкрепа за своите руски операции чрез местни банки.

През 2022 г. на Русия се падат 4% от продажбите на групата и 11% от общия капацитет.

Китайска компания с апетити към "Пирели"

Китайска компания с апетити към "Пирели"

ChemChina заяви, че е съгласна да купи дял 26,2%

Според уебсайта на Pirelli групата има 18 производствени обекта в 12 държави и продава продукти в 160 държави. В Русия заводите на компанията се намират във Воронеж и Киров, като производственият им капацитет е съответно 2 млн. и около 6 млн. гуми годишно.