Икономиката на Южна Корея регистрира най-лошите си резултати от повече от 20 години през второто тримесечие. Това обяви Централната банка на страната, след като пандемията от новия коронавирус удари износа ѝ, информира "Франс прес".

Четвъртата по големина икономика в Азия се е свила с 2,9% на годишна база през периода април-юни, уточни Централната банка.

Това е най-бързият спад след свиването с 3,8% през четвъртото тримесечие на 1998 г. вследствие на тогавашната тежка финансова криза в Азия.

Южна Корея обмисля повторно връщане на мерките срещу COVID-19

Южна Корея обмисля повторно връщане на мерките срещу COVID-19

Властите в Сеул са за по-силно социално дистанциране

В сравнение с предходното тримесечие южнокорейската икономика се е свила с 3,3 процента, което също е най-лошото представяне от повече от 20 години.

Южна Корея претърпя една от най-лошите първоначални епидемии от новия коронавирус извън Китай и въпреки че тя никога не наложи пълна блокада, стриктно социално дистанциране се спазваше, докато не започна разхлабване на ограниченията през май.

Ала нейната икономика не успя да избяга от глобалното въздействие на пандемията.

Страната е силно зависима от търговията, а износът се срина с 13,6% на годишна база през второто тримесечие - най-резкият спад от 1974 г., който тогава беше заради петролната криза, свързана с ОПЕК.

Спадът е обусловен от "намаляването на моторните превозни средства и въглищата и петролните продукти", се казва в съобщение на Банката на Корея.

Централната банка прогнозира през май, че икономиката ще се свие с 0,2 процента през 2020 г., което е драстично понижение спрямо прогнозата ѝ през февруари за 2,1 процента растеж.

Ала управителят на банката заяви миналата седмица, че поредното преразглеждане надолу на прогнозата е "неизбежно", като отбеляза, че спадът на износа е "по-дълбок от очакваното преди".

Международният валутен фонд миналия месец също намали прогнозата си за растежа на Южна Корея, прогнозирайки, че тя ще се свие с 2,1 процента през тази година - в сравнение със среден спад от 8 на сто за най-напредналите икономики в света.