Азербайджан е готов да увеличи доставките на газ за Европа и да започне сътрудничество в тази област с приятелски държави, заяви президентът Илхам Алиев, цитиран от АП.

"Така се случи, че днес Европа се нуждае от енергийните ресурси на Азербайджан повече от преди. Готови сме да увеличим доставките си и, разбира се, искаме да започнем сътрудничество с приятелски страни", заяви Алиев на разширена среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща в понеделник.

В понеделник Азербайджан и Унгария подписаха меморандум за сътрудничество в газовата сфера. Според Алиев документът "ще даде възможност за дългосрочно сътрудничество в енергийния сектор".

Президентът на Азербайджан също така заяви, че Азербайджан и Унгария са "двама приятели и партньори" и че се проучват нови области на сътрудничество между двете страни.

"Вече определихме отношенията си като стратегическо партньорство. Днес ще подпишем още един документ, който ще потвърди стратегическия характер на нашето сътрудничество. Както каза г-н министър-председателят, отношенията ни вече имат добра история. Това е история на взаимна подкрепа и доверие, както и на партньорство и приятелство. Това наистина е голямо съкровище. Ето защо сега проучваме нови области за нашето сътрудничество. Вече е положена много солидна основа за нашето партньорство", каза Алиев.

Азербайджан увеличава износа на газ за Европа

Азербайджан увеличава износа на газ за Европа

Нови пазари за синьото гориво

Президентът на Азербайджан добави, че енергетиката е част от сътрудничеството с Унгария, като двете страни си сътрудничат и в областта на образованието и културата.

"Надяваме се унгарските компании да се включат във възстановителните работи в Карабахския регион. Днес обсъдихме тези и други въпроси с г-н премиера", каза Алиев.

С цел продължаване на "активния диалог" азербайджанският президент също така покани Орбан да посети републиката "в удобно време".

На 19 януари Алиев заяви, че до 2027 г. износът на азербайджански газ за Европа ще се увеличи до поне 20 милиарда кубически метра годишно. "През 2021 г. износът ни за пазара на ЕС надхвърли 8 милиарда кубически метра, а тази година ще бъде поне 11,6 милиарда кубически метра. Много бърз растеж...", каза той по време на панелна сесия на тема "Евразийският среден коридор: от път към магистрала" на Световния икономически форум в Давос.

Зелената икономика е основен приоритет за Азербайджан

Зелената икономика е основен приоритет за Азербайджан

Баку увеличава износа на природен газ

"Меморандумът за разбирателство, подписан между ЕС и Азербайджан през лятото на 2022 г., предвижда до 2027 г. да удвоим доставките. По този начин доставките за ЕС ще бъдат най-малко 20 млрд. куб. м", заяви президентът на Азербайджан.

"Общият обем на износа през 2023 г. ще бъде 24 млрд. куб. м", отбеляза той.

Азербайджан започна да изнася газ за Европа на 31 декември 2020 г. Понастоящем купувачи на азербайджански газ в ЕС са Италия, Гърция, България и Румъния.