Азербайджан ще развива зелената икономика, като я превърне в свой приоритет. Това заяви външният министър на страната Джейхун Байрамов на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде АП.

"Това направление е едно от петте приоритетни направления за развитие на азербайджанската икономика, въпреки че нефтогазовият сектор все още играе важна роля в развитието на страната", каза Байрамов.

Азербайджан има готовност да доставя от октомври газ по новата връзка с Гърция

Азербайджан има готовност да доставя от октомври газ по новата връзка с Гърция

Двамата разговаряха за степента на завършеност на интерконектора с Гърция

Според него Азербайджан се е превърнал в една от малкото страни в света, които развиват възобновяема енергия, тъй като е доказан и надежден доставчик на други, по-традиционни ресурси.

Той допълва, че петролната и газовата индустрия играе важна роля в икономиката на страната. Въпреки това именно секторът, който не е свързан с петрола, допринесе за увеличаване на БВП на Азербайджан. Факт е, че благодарение на ръста на непетролните сектори на икономиката с 11%, БВП на страната е нараснал със 7,2%.

Анкара: TANAP е алтернативата на "Газпром"

Анкара: TANAP е алтернативата на "Газпром"

ЕС е намалил наполовина покупките си на руски газ

На 22 септември министърът на енергетиката Парвиз Шахбазов заяви, че Азербайджан е готов да увеличи доставките на газ за Европа с 40% през 2022 г. Според него до края на тази година Баку ще увеличи обема на износа на горива за региона от 8,2 на 11,5 милиарда кубически метра газ.

В началото на септември президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Баку ще удвои капацитета на Трансанадолския газопровод (TANAP), който се простира от Азербайджан през Грузия и Турция до гръцката граница.