Комисията за ценни книжа и борси в САЩ и основателят на Tesla Илон Мъск сключиха споразумение. Това съобщава CNBC.

Според канала комисията настоява Мъск да напусне поста председател на компанията и да плати глоба от 20 милиона долара. Допълнителни 20 милиона долара ще трябва да заплати самата компания Tesla. Мъск е приел споразумението без да приема или отхвърля обвиненията на Комисията за ценни книжа и борси (SEC). Според Мъск, делото на комисията е "неоправдано".

В негово изявление цитирано от CNN, той казва: "Аз винаги съм действал в най-добрия интерес на истината, прозрачността и инвеститорите. Почтеността е най-важната ценност в живота ми и фактите ще покажат, че никога не съм компрометирал това по никакъв начин."

В случай, че се стигнеше до дело, Комисията за ценни книжа можеше да забрани на Мъск да заема ръководна позиция в публични компании за срок от три години. След споразумението, той ще може да продължи да заема подобни позиции.

Акциите на "Тесла" се сринаха, след като Мъск пуши марихуана в ефир

Акциите на "Тесла" се сринаха, след като Мъск пуши марихуана в ефир

Двамата решиха да напуснат ден след поредната провокация на Мъск

Мъск ще може да остане главен изпълнителен директор на Tesla. Компанията ще трябва да назначи двама независими директори, които да отговарят за надзора на дейността на дружеството и на Мъск в частност.

Комисията реши да го съди за измама на инвеститорите заради съобщението му в "Туитър" от 7 август, че обмисля изваждането на компанията от фондовата борса.

Както бе отбелязано, Мъск изпрати електронна поща на всички свои подчинени, в което призоваше да "пренебрегнати всички разсейвания".