Годишната инфлация се задържа стабилна в Еврозоната през август, тъй като цените на храните изпревариха падащите разходи за горива, но за сега няма яснота дали Европейската централна банка ще спре рекордната си серия от повишения на лихвените проценти, предава Асошиейтед Прес.

Индексът на потребителските цени за 20-те държави, които използват еврото, остана непроменен на 5,3% спрямо данните от юли, подкрепен от цените на храните, алкохола и тютюна, които се увеличиха с болезнените 9,8% от миналия август, според официални данни от четвъртък от статистическата агенция на ЕС Евростат.

Друго ключово число за инфлацията - така наречената основна инфлация, която изключва нестабилните горива и храни - също се понижи през август, спадайки до 5,3% от 5,5%. Тази цифра ще бъде ключов фактор за ЕЦБ при вземането на решение дали лихвените проценти трябва да се повишат или могат да останат непроменени, докато банковите служители оценяват въздействието на по-високите проценти върху растежа.

Цените на горивата паднаха с 3,3% на фона на стабилните световни цени на петрола и намаленото лятно търсене на гориво за отопление.

Инфлацията в Германия спада леко през август

Инфлацията в Германия спада леко през август

Тя остава все още по-висока от прогнозната