Всякакви усилия на домакинствата в Гърция да спестяват през последната година се оказаха безполезни, като официалните данни във вторник показват, че годишната потребителска инфлация в Гърция се е повишила през април до 10,2% и е най-високата от 28 години, в резултат на нарастващите разходи за енергия, жилища, транспорт и храна, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини..

Според Гръцкия статистически орган (ELSTAT), ръстът на цените през март е бил 8,9%, докато разполагаемите доходи са били потиснати от годишната хармонизирана с ЕС инфлация в Гърция, която нарасна рязко до 9,1% през април от 8,0% през март.

ELSTAT съобщи, че цените на природния газ са скочили със 122,6% на годишна база, като цените на електроенергията са се увеличили с 88,8%.

Разходите за жилища са се увеличили с 35,2% на годишна база, докато цените на транспорта са нараснали с 15,4%.

Храните и безалкохолните напитки са станали 10,9% по-скъпи, допълва ELSTAT

Поради това индексът на икономическите настроения се понижи през април до 12-месечно дъно на 105 пункта от 112,1 пункта през март.

Потребителите в Гърция не само са най-песимисти в ЕС, като се има предвид финансовата криза от предишното десетилетие, но и потребителското доверие се върна към нивата от ерата на спасителната помощ: индексът на доверие спадна през април до отрицателни 55,3 пункта от -51,4 пункта през март, което е значително по-ниско от показанието -38,4 през април 2021 г.

IOBE установи, че несигурността на работните места се е завърнала и намерението да се правят големи покупки е значително намалено, тъй като разходите за енергия, транспорт и храна нарастват, а процентът на потребителите, които казват, че "едва свързват двата края", се е увеличил от 56% през март до 65% април.

€600 субсидия за 1,3 млн. потребители в Гърция заради скъпия ток

€600 субсидия за 1,3 млн. потребители в Гърция заради скъпия ток

Те трябва да имат доход до €45 000 годишно