Инфлацията в Германия се понижи повече от очакваното през ноември, като падна до най-ниското си ниво от юни 2021 г. поради спада на цените на енергията, показват данни от федералната статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Инфлацията спадна до 2,3% през ноември. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха инфлацията да се понижи до 2,6%.

Германските потребителски цени, хармонизирани за сравнение с други страни от Европейския съюз, са се повишили с 3,0% на годишна база през октомври.

Спадът на цените на енергията с 4,5% на годишна база има особено забавящ ефект върху инфлацията през ноември, заявява статистическата служба, т.нар. базов ефект поради много високата цена на енергията през ноември 2022 г.

Освен това цените на храните се повишиха с 5,5%, по-малко от увеличението от 6,1% през предходния месец.

Основната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и енергията, падна до 3,8% през ноември от 4,3% през предходния месец.

Вероятно основната инфлация отново ще се повиши временно до около 4% през декември поради базов ефект, каза Тимо Волмерсхаузер, ръководител на прогнозите в Инститита за икономически изследвания (Ifo). Това е така, защото цените на газа в индекса на потребителските цени паднаха рязко, тъй като правителството покри декемврийските сметки през 2022 г.

"Но инфлацията ще падне под 3% още в началото на следващата година", каза Волмерсхаузер.

В по-дългосрочен план решаващият фактор ще бъде степента, в която компаниите могат да прехвърлят по-високите разходи за заплати на своите клиенти, каза старши икономистът на Commerzbank Ралф Солвен.

"Предполагаме, че този ефект ще стабилизира основния процент на инфлация доста над целта на Европейската централна банка през следващата година", каза Солвен.

Икономистите обръщат голямо внимание на данните за инфлацията в Германия, тъй като Германия публикува данните си един ден преди публикуването на данните за инфлацията в еврозоната. Испанската хармонизирана инфлация също спадна до 3,2% от 3,5% през предходния месец, показват данни в сряда.

Инфлацията в еврозоната се очаква да се понижи до 2,7% през ноември от 2,9% през октомври, според икономисти, анкетирани от Ройтерс.

"Инфлацията изглежда благоприятна в еврозоната, като слабото търсене и натискът от страна на предлагането остават леки", каза старши икономистът на ING Берт Колийн.

За Европейската централна банка това потвърждава мнението, че следващата година може да доведе до първо намаление на лихвените проценти, каза Колийн. "С инфлацията, която намалява по-бързо от очакваното, това може да се случи по-рано от очакваното."

Икономиката на Германия се сви, изправена е пред бюджетна криза, която всява още повече мрак

Икономиката на Германия се сви, изправена е пред бюджетна криза, която всява още повече мрак

Проблемът - Германия твърдо държи да постигне климатична неутралност и отказ от изкопаеми горива