Годишната инфлация в Турция се изкачи до нов 24-годишен връх от 83,45% през септември, но под прогнозата за същия период, според официалните данни от понеделник, след като централната банка изненада пазарите, като намали лихвите два пъти през последните два месец, предава Ройтерс.

Инфлацията започна да се покачва от есента на миналата година, когато лирата падна, след като централната банка постепенно намали основния си лихвен процент, съобразявайки се с желанието на президента Реджеп Тайип Ердоган.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 3,08%, съобщи Турският статистически институт, в сравнение с прогнозата на проучване на Ройтерс, която беше 3,8%. На годишна база инфлацията на потребителските цени се прогнозираше да бъде 84,63%.

Това беше най-високата годишна стойност от юли 1998 г., когато инфлацията достигна 85,3%, а Турция се бореше да сложи край на десетилетие на хронично висока инфлация.

Инфлацията през септември се дължеше на цените на транспорта, които скочиха с почти 118% на годишна база, докато цените на храните и безалкохолните напитки скочиха с 93,05%.

Турция - новото кошче за боклук в Европа

Турция - новото кошче за боклук в Европа

Между 2016 и 2020 г. вносът на скрап е скочил с повече от 1200%