След като Китай реши да не бъде кофата за боклук в света и забрани вноса на пластмасови отпадъци през 2018 г., Турция се превърна в дестинация номер едно за скрап от Европейския съюз (ЕС).

През 2020 и 2021 г. тя получи около половината от пластмасовите отпадъци, които 27-те страни членки на блока не обработват на собствена територия, посочва le monde.

Между 2016 и 2020 г. вносът е скочил с повече от 1200%, достигайки сега около 450 000 тона годишно.

Неправителствената организация Human Rights Watch (HRW) проучи последиците за здравето и околната среда от този бум на рециклиране на пластмаса в Турция - страна, която вече се бори да абсорбира собствените си отпадъци, оценени на около 5 милиона тона годишно.

ЕС забранява износа на пластмасови отпадъци

ЕС забранява износа на пластмасови отпадъци

Мярката влиза в сила от днес

Респираторни проблеми, тежки главоболия, кожни заболявания, липса на предпазни средства, ограничен или несъществуващ достъп до лечение, детски труд - на 88 страници неправителствената организация прави катастрофални констатации. Това засяга както местните жители, така и работниците в тези съоръжения за рециклиране, които често се набират сред най-несигурното население (бежанци, незаконни мигранти).

Според данни на турското Министерство на околната среда Турция разполага с повече от 1800 съоръжения за рециклиране в цялата страна.

HRW проведе своите разследвания в Истанбул (12% от инсталациите) и Адана (9%). Южен град с 2 милиона жители, Адана е столица на рециклирането на пластмаса. Разположен близо до пристанището на Мерсин на Средиземно море, това е мястото, където почти половината от вноса на този вид отпадъци се "приземява".