Турската лира падна до исторически ниско ниво от над 15 спрямо долара в четвъртък. Това се случва преди очакваното поредно понижение на основния лихвен процент от страна на централната банка на Турция, което е в унисон с рисковата нова икономическа програма на президента Реджеп Тайип Ердоган, пише Ройтерс.

Лирата отслабна с цели 2,9% до 15,25 за долар. Досега през тази година американската валута е увеличила стойността си спрямо турската повече от два пъти, което разклати голямата развиваща се пазарна икономика на Турция.

Въпреки че инфлацията се покачва над 21%, според източници на Ройтерс централната банка се очаква да намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта до 14% на срещата за определяне на политиката по-късно през деня.

"Провежда се експеримент и Ердоган е отговорен за този експеримент. Лихвените проценти ще бъдат намалени дотолкова, доколкото е възможно", коментира икономистът Гюлдем Атабай от компанията Istanbul Analytics.

Турската лира скоро ще се стабилизира, убеждава Ердоган

Турската лира скоро ще се стабилизира, убеждава Ердоган

Президентът на Турция няма да направи компромис за лихвите

От септември насам турската централна банка намали основния си лихвен процент с 400 базисни пункта до 15% съгласно плана на Ердоган за приоритизиране на износа и кредитирането, въпреки че икономисти и опозиционни депутати широко критикуват тази политика като безразсъдна. Банката също така се намеси на валутния пазар четири пъти през последните две седмици, продавайки долари, за да забави разпродажбите.

Според институцията, която си поставя за цел инфлация от 5%, инфлационният натиск е временен и необходим за разширяване на икономическия растеж и балансиране на текущата сметка. Но като се има предвид сривът на лирата, икономистите прогнозират, че през следващата година инфлацията ще се покачи до близо 30% главно поради нарастващите цени на вноса.

Централната банка на Турция сигнализира, че ще намали лихвените проценти още веднъж този месец, преди да направи пауза през януари. През тази година Ердоган промени ръководството ѝ, като до голяма степен го замени със свои съмишленици, с което доверието в нея беше подкопано, твърдят анализатори.

Чужденци купуват имоти в Турция с рекордни темпове

Чужденци купуват имоти в Турция с рекордни темпове

На фона на продължаващото отслабване на лирата