Британската инфлация на потребителските цени се повиши до най-високото си ниво за последните 10 години през ноември, като достигна 5,1% спрямо 4,2% през октомври. Това съобщи Ройтерс.

Според Службата за национална статистика на Великобритания за увеличението на цените са допринесли широк кръг стоки и услуги, но най-вече бензинът, дрехите и обувките.

Данните надхвърлиха всички прогнози, направени в анкета на Ройтерс сред икономисти, които сочеха ръст от 4,7 на сто.

"Въпреки днешните данни за инфлацията очакваме на заседанието тази седмица Английската централна банка да възприеме изчаквателен подход, за да има повече време за оценка на нетното въздействие на варианта Омикрон на коронавируса върху растежа и инфлацията", коментира икономистът от KPMG Яел Селфин.

Във вторник Международният валутен фонд прогнозира, че британската инфлация ще достигне около 5,5% през второто тримесечие на следващата година - най-високата стойност от 30 години насам - и предупреди Английската централна банка да не се поддава на "склонността към бездействие".

Шефката на ЕЦБ не посмя да каже дали инфлацията ще достигне целта през 2022 г.

Шефката на ЕЦБ не посмя да каже дали инфлацията ще достигне целта през 2022 г.

Ръст на лихвите е малко вероятен, смята Кристин Лагард

Тази година инфлацията в световен мащаб нарасна много по-бързо, отколкото очакваха икономистите, поради по-високите цени в енергетиката и свързаните с COVID затруднения във веригата за доставки. Във Великобритания търговските и миграционните бариери след Brexit също създадоха проблеми.