Въпреки че инфлацията в еврозоната ще намалее значително през следващата година, тя може да не се върне към целта на Европейската централна банка от 2%. Това предположи в петък председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, предаде Politico.

"Виждаме инфлацията като гърбица, а гърбицата в крайна сметка намалява. Тя ще спадне през 2022 г.", заяви Лагард пред участниците в конференцията Reuters Next.

Въпреки това, когато беше притисната от въпроси дали инфлацията ще достигне определената цел през следващата година, Лагард не отговори категорично. Каза само, че е "предпазлива" и посочи множество фактори, които усложняват прогнозите.

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 4,9%

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 4,9%

Потребителските цени се покачват с рекордни темпове

Лагард заяви също, че все още очаква нетните покупки на облигации в рамките на кризисната програма на ЕЦБ, т.нар. пандемична програма за спешни покупки (PEPP), да приключат през март. Но и подчерта, че ЕЦБ ще продължи активно да подкрепя растежа и средносрочната ценова стабилност. "Не сме лишени от амуниции", каза тя, посочвайки реинвестирането на покупките на облигации.

На заседанието си през декември Управителният съвет на централната банка ще обсъди бъдещето на PEPP в по-широк план.

По време на конференцията Лагард потвърди дългосрочната си прогноза за лихвените проценти, като нарече "много малко вероятно" ЕЦБ да повиши лихвите през 2022 г. "Ако действаме прибързано, ще задушим растежа, който наблюдаваме", каза тя.

Кристин Лагард: Еврозоната сега е по-добре подготвена за рисковете от COVID-19

Кристин Лагард: Еврозоната сега е по-добре подготвена за рисковете от COVID-19

Няма да сме защитени докато всички не се ваксинират...