Инцидентът с падналия по време на полет на Aliaska Airlines страничен панел веднага се отрази на доставките на самолети Boeing 737 MAX 9, съобщава Reuters.

Първата страна, отложила за неопределено време поръчката е Китай. Местната авиокомпания China Southern Airlines, която няма все още машини от този тип във флотилията си, трябваше да получи първите този месец.

Наред с това китайският авиационен регулатор е наредил авиокомпаниите да предприемат превантивни мерки за безопасност за всичките си самолети.

Китай няма да предприема действия по отношение на доставки на B737 MAX 9, докато Американската авиационна администрация (FAA) не излезе с официално становище, че той е безопасен за полети, уточнява информационната агенция.

От Boeing към момента отказват коментар.

В петък FAA обяви, че ще изисква още данни от Boeing преди да пусне самолетите 737 MAX 9 отново да летят. Информацията дойде само няколко часа, след като регулаторът заяви, че ще инспектира цялата продуктова линия на машините.

Припомняме, че на 5-ти януари страничен панел заедно с деактивирана врата на самолет Boeing 737 MAX 9 се откъсна по време на полет на Alaska Airlines от Портланд за Онтарио, Калифорния. Ръководителят на Националния борд за безопасност на транспорта на САЩ NTSB каза, че не е имало пътници, седнали до откъсналия се панел. Инцидентът обаче наложи приземяването на 171 самолета от типа B737 MAX 9.

Самолетите Boeing 737 MAX 9 остават на земята за нови проверки

Самолетите Boeing 737 MAX 9 остават на земята за нови проверки

Това решение са взели от FAA в петък