Властите в Ирландия решиха да намалят социалните плащания за украинските бежанци, настанени в държавни жилища, което ще засегне близо една трета от 86 000 украинци, избягали от инвазията на Русия и останали в Ирландия. Това е оценка на финансовия министър Майкъл Макграт, цитиран от Ройтерс.

Във вторник правителството реши да намали плащането до 38,80 евро от 220 евро, след идентично намаление за новопристигнали през март, което според министрите е довело до намаляване на броя на украинците, търсещи убежище в Ирландия.

Малко под 47 000 украински бежанци живеят във финансирани от държавата квартири, като хотели, където им се осигурява храна и други услуги. Това включва и някои от 19 000 украинци, които работят и не получават социални плащания.

"Изчисляваме, че приблизително 86 000 от тези 107 000, дошли тук от Украйна, остават в страната и тази промяна ще засегне около 27 000", каза Макграт пред националната телевизия RTE.

Ирландия е една от страните с най-много украински бежанци спрямо собственото си население от 5,3 милиона и намаляването на социалните плащания беше критикувано от групи, подкрепящи бежанците.

Настаняването на бежанци и бързо растящият брой на търсещите убежище напоследък се превърна в много по-голям политически проблем в Ирландия, която от години се бори да се справи адекватно с острата липса на предлагане на жилища.

Ирландия намалява парите за новопристигнали украински бежанци

Ирландия намалява парите за новопристигнали украински бежанци

В страната има остър недостиг от места за настаняване