Испанският парламент в четвъртък одобри указа на правителството на малцинството за енергоспестяване, съобщи "Ройтерс". Така бяха приети непопулярните мерки, които са в сила от 10 август и според администрацията вече са намалили потреблението на електроенергия.

Въведени като част от стремежа на Европейския съюз (ЕС) да се откаже от руския газ, мерките варират от задължителни температурни ограничения за климатизация или отопление до изключване на осветлението в обществени сгради и витрини.

В Испания намаляват климатиците и гасят витрините за икономии

В Испания намаляват климатиците и гасят витрините за икономии

Новите мерки причинявали "мрак, бедност и тъга", според опозицията

Дали мерките, одобрени със 187-161 гласа, ще помогнат на Испания да изпълни европейския си ангажимент да намали потреблението на газ със 7%, обаче, остава да се види, тъй като напоследък комуналните услуги използват повече газ след тежката суша, ограничена от производството на водноелектрическа енергия. прочети повече Допълнителни мерки се очакват следващия месец.

Основните опозиционни партии разкритикуваха мерките като импровизирани, неефективни и вредни за икономиката.

Испания отхвърля плана на ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15%

Испания отхвърля плана на ЕС за намаляване на потреблението на газ с 15%

Рибера: Защитаваме европейските ценности, но няма се жертваме без дори да са ни поискали предварително мнението

В края на юли, министрите на енергетиката на ЕС договориха споразумение, което може да наложи задължително разпределение на газа в целия блок в случай на недостиг на доставки през зимата - и доброволно страните да намлят търсенето на газ с 15 процента до март.

Мадрид се противопостави на първоначалното предложение на Комисията на основание, че той не взема предвид адекватно различните национални енергийни миксове, търговските връзки и нивата на зависимост от руския газ.