Първият транш финансова помощ за рекапитализация на проблемните испански банки ще бъде отпуснат в средата на идната седмица, съобщиха информационните агенции с позоваване на главата на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Средствата, в размер на 39.5 милиарда евро, ще бъдат преведени на държавния фонд FROB.

В края на ноември беше съобщено, че първият транш за четирите банки, които бяха национализирани заради затрудненията им, ще бъде от 37 милиарда евро и може да стане факт в началото на декември. .

Засега партньорите от еврозоната не са определили общия размер на финансовата помощ за испанския банков сектор, но лимитът  й е 100 милиарда евро.

Юнкер съобщи също, че Португалия, която също получава финансова помощ от МВФ и ЕС, ще получи поредния транш в началото на 2013 г. Той ще бъде в размер на 2-5 милиарда евро. От тях 1.6 милиарда евро ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за финансова стабилност и финансовия механизъм за стабилност за еврозоната, а 0.9 милиарда - от Международния валутен фонд.

Изявлението беше направено след заседание на финансовите министри от еврозоната.

По думите на Юнкер, Португалия като цяло се справя с икономическата програма, благодарение на която на страната се отпуска финансова помощ.

Юнкер обяви, че ще напусне поста си в края на годината или в началото на следващата. Той апелира лидерите на страните от ЕС да му намерят заместник.