Рецесията в Испания се задълбочава, като през второто тримесечие икономиката на страната се е свила с 0.4% след свиване от 0.3% през първите три месеца на 2012 година, информира money.bg.

Данните на националния статистически институт ИНЕ потвърдиха представената миналата седмица информация от Националната банка на Испания. Те подчертават проблемите, пред които е изправено правителството, имайки предвид, че не се очаква икономиката да се върне към растеж преди 2014 година.

Прогнозите сочат, че през тази година икономиката на Испания ще се свие с 1,5%, а безработицата вече достига безпрецедентно ниво от 24,6%. Този показател е по-висок с 0,2 % от предходното тримесечие.

По данни на Националния статистически институт на страната 5,7 милиона души са били без работа през посочения период. Това е най-високото ниво от средата на 70-те години насам, когато Испания се връща към демократично управление.

Тежката ситуация доведе до стичането на много хора към центрове за продоволствия. Неправителствените организации в Испания започнаха да раздават храна дори сред хора от средната класа.Според прогнозите на испанското правителство безработицата няма да отбележи спад под 22 % до 2015 година.

Експертите посочиха, че новото повишение на инфлацията в страната се дължи главно на по-високите цени на лекарствата след мерките на правителството за понижение на държавните лекарствени субсидии.