Италия се стреми да запази рафинерия, собственост на Лукойл, въпреки новите санкции срещу Русия, които влизат в сила следващия месец, разкрива "Ройтерс".

Агенцията уточнява, че властите в Рим се опитват да спечелят време, за да договорят продажбата на рафинерията.

Рафинерията ISAB на "Лукойл" в Сицилия може да бъде засегната от ембаргото върху руския нефт, което влиза в сила на 5 декември, което излага на риск работните места в по-бедния юг на Италия и капацитета на Апенините за преработка на петрол.

Москва нарече ембаргото за руски петрол "саморазрушително" за ЕС

Москва нарече ембаргото за руски петрол "саморазрушително" за ЕС

Решението дестабилизирало енергийните пазари

ISAB е принуден да разчита единствено на руски петрол, след като банките-кредиторки спряха финансирането, от което рафинерията се нуждае, за да купува петрол от алтернативни доставчици.

Адолфо Урсо, министър на промишлеността в новото правителство на Италия, заяви, че решение ще бъде намерено през следващите седмици.

Източниците заявиха, че правителството работи активно, за да помогне на рафинерията да получи финансиране от кредиторите и да продължи да работи.

Италианските власти планират да предоставят на "Лукойл" писмо, за да успокоят доставчиците на ISAB и банките кредитори, чиито отдели за спазване на законодателството са загрижени за рисковете от работа с руски субект.

Целта е да се позволи на ISAB да купува от другаде необходимия ѝ петрол, заяви един от източниците.

Италия ударно внася руски петрол

Италия ударно внася руски петрол

През май се отчита 300% увеличение спрямо февруари 2022 г.

Очаква се разрешението на правителството да дойде от Комитета за финансова сигурност, който се ръководи от италианското министерство на финансите и отговаря за прилагането на санкциите срещу Русия.

"Издаването на писмо за подкрепа би било най-ефективното решение за запазване на предприятието и работните места", заяви Антонио Никита, сенатор от опозиционната Демократическа партия. Той каза, че ще поиска от правителството да официализира плановете си за ISAB в парламента.

"Лукойл" не беше открит веднага за коментар.

Въпросът е бил обсъден на среща в Министерството на промишлеността на Италия на 17 октомври с представители на двете най-големи италиански банки - "Интеза Санпаоло" и "УниКредит", както и на държавната агенция за експортно кредитиране SACE, показва протокол от срещата, видян от "Ройтерс".

Дискусиите се съсредоточиха върху възможността за финансиране с държавна подкрепа, осигурено от Intesa и UniCredit с гаранции от SACE. Ако гаранциите бъдат предоставени едва от средата на декември, съществува риск рафинерията да работи под пълния си капацитет до март 2023 г., предупредиха представители на ISAB.

Източниците добавиха, че продажбата на купувачи, които не са руски граждани, окончателно ще предотврати затварянето на мощностите на ISAB, който представлява около 20 % от италианския капацитет за преработка на нефт и в който пряко работят около 1000 души.

Американският фонд за частни капиталови инвестиции Crossbridge Energy Partners е сред страните, които се интересуват от закупуването на рафинерията, съобщи по-рано Ройтерс.