Русия предупреди в четвъртък, че решението на Европейския съюз за частично ембарго на руския петрол вероятно ще дестабилизира световните енергийни пазари, наричайки го "саморазрушителна" стъпка, която може да има обратен ефект върху блока, предава Ройтерс.

Лидерите на ЕС се съгласиха принципно в понеделник да намалят 90% от вноса на петрол от Русия до края на тази година, най-строгите санкции на блока досега от началото на инвазията в Украйна.

"Решенията на Европейския съюз за частична забрана на руския петрол и петролни продукти, както и за забрана на застраховането на руските търговски кораби, е много вероятно да провокират по-нататъшни увеличения на цените, да дестабилизират енергийните пазари и да нарушат веригите на доставки", заяви руското външно министерство в изявление.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че стъпката за постепенно премахване на руския петрол ще лиши Москва от огромен източник на финансиране и ще окаже натиск върху нея да прекрати военната си кампания, но Москва предупреди, че мерките в крайна сметка ще навредят на икономиката на блока.

"Брюксел и неговите политически спонсори във Вашингтон носят пълна отговорност за риска от обостряне на глобалните хранителни и енергийни проблеми, причинено от незаконните действия на Европейския съюз", заяви руското външно министерство.

Русия обмисля да промени маршрута за износ на петрол

Русия обмисля да промени маршрута за износ на петрол

За да ограничи загубите си от ембаргото на ЕС