След като Пол Улфовиц безславно и скандално напусна поста ръководител на управителния съвет на Световната банка, единственият нов кандидат за поста Робърт Зелик бе избран за нов шеф на глобалната институция, информира money.bg.

Бившият заместник-външен министър на САЩ се числи към близкото обкръжение на Буш.

Зелик бе номиниран за поста в края на май от президента Джордж Буш. Той е с германски корени и е работил също така като външен търговски представител на американското правителство.

Зелик минава за интелектуално брилянтен и прагматичен политик. Той е убеден привърженик на интернационалната идея. Считал като задача на банката да помоигне в борбата срещу бедността, за която цел е получил вече подкрепата на политическите ръководители от целия свят.

След номинирането си, Зелик е призовал 10 000 служители и външни пратеници на Банката да оставят зад себе си напрежението, фрустрацията и страховете на предходните месеци и да се концентрират върху бъдещето на Световната банка. Новият шеф не е споменал името на предшественика си и е обещал добро съдействие с управителния съвет и персонала.

Срокът на мандата на новия ръководител е пет години. Досега постът винаги се е давал на американци, а „сестринската" организация Международен валутен фонд се ръководи традиционно от европеец.

Зелик поема длъжността на 1 юли.