Броят на германските посетители на Канарските острови в Испания е намалял на фона на рецесията в страната, предава "Ройтерс". Въпреки това, нови туристи от други места, търсещи по-ниски летни температури на фона на глобалните горещи вълни, бързо ги заместват.

Архипелагът на Атлантическия океан край бреговете на Африка може да се похвали с целогодишно пролетно време. Наред с британците, германците са традиционно най-големият туристически контингент.

Най-големият остров, Тенерифе, прие 4% повече туристи през юни, отколкото през предпандемичната 2019 г. Но имаше 22% по-малко германци, ясен знак за това как енергийната криза и икономическите проблеми са повлияли на решенията за пътуване.

"Всяка година посещавах Боденското езеро в Германия, но не исках да страдам от нова гореща вълна, затова дойдох в Тенерифе", каза 78-годишната японска пенсионерка Шизуко Хота, която се наслаждаваше на триседмичен престой в крайбрежен хотел в планината. Тази година 18% по-малко германци са отишли ​​на летни ваканции, отколкото през 2019 г., според групата на германската туристическа индустрия DRV.

Според испански официални данни през първата половина на 2023 г. 14% по-малко германци са посетили Тенерифе, отколкото през 2019 г.

Хота каза, че германските й приятели са препоръчали острова, но "те идват по-рядко, защото животът е станал твърде скъп". За разлика от тях, броят на посетителите от Съединените щати и Канада в Тенерифе се е увеличил съответно с 80% и 60% през първата половина в сравнение с 2019 г. Имаше също забележимо увеличение за редица азиатски и източноевропейски страни

Задържаното търсене след пандемията е една от причините, както се вижда от нарастването на общия туризъм към много по-горещата континентална част на Испания, но времето се превръща в ключов фактор.

"Повечето хора познават тези острови като бягство от европейската зима, но с нарастващото глобално затопляне те ще гледат на тях като на място за бягство от наистина горещите лета", каза гостуващият американски бизнесмен Диего Бехарано.

Собственикът на хотел Tigaiga, 53-годишният Енрике Талг, цитира много по-разнообразен микс от международни туристи, отколкото през предходните години, в сравнение с германския контингент преди пандемията от около 80%.

Средната температура на плажовете на Тенерифе през август не надвишава 28C и обикновено е по-ниска в планините.

Тайфунът Ханун разтури скаутски лагер в Южна Корея

Тайфунът Ханун разтури скаутски лагер в Южна Корея

Повече от 270 полицейски коли и четири хеликоптера бяха разположени, за да ескортират автобуси пълни със скаути