Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън изрази увереност в борбата на Федералния резерв срещу инфлацията и каза, че не вижда никакви признаци, че икономиката на САЩ е в рецесия.

"Вероятно ще видим известно забавяне на създаването на работни места, каза Йелън за NBC. Не мисля, че това е рецесия. Рецесията е значителна слабост в икономиката. Сега не виждаме това."

С нарастването на цените в САЩ с най-бързия темп от четири десетилетия, все по-голям брой анализатори казват, че ще са необходими рецесия и по-висока безработица, за да се намали значително ценовият натиск. Федералният резерв повиши лихвените проценти през юни с най-много от 1994 г. насам и се очаква да одобри ново повишение със 75 базисни пункта тази седмица.

Инфлацията е "твърде висока", каза Йелън, като същевременно поднови аргумента на администрацията на Байдън, че е висока и в много други развити икономики.

CNBC: Рецесия на хоризонта, първо в САЩ и на 75% после може и по света

CNBC: Рецесия на хоризонта, първо в САЩ и на 75% после може и по света

CNN: Дори Фед не е сигурен, че вече може да избегне рецесия

"Фед е натоварен да въведе политики, които ще намалят инфлацията, каза още Йелън, бивш председател на Фед. Очаквам да успеят."

Дори ако САЩ отбележат две последователни тримесечия на икономическо свиване, Йелън - цитирайки пазара на труда в САЩ - каза, че не очаква, че академиците от Националното бюро за икономически изследвания, които се произнасят по рецесиите, ще го обявят.

"Ще бъда учудена, ако NBER обяви този период за рецесия, дори и да има две тримесечия на отрицателен растеж, каза тя. Имаме много силен пазар на труда. Когато създавате почти 400 000 работни места на месец, това не е рецесия.

САЩ искат руският петрол да тече, да няма световна рецесия и без печалби за Русия

САЩ искат руският петрол да тече, да няма световна рецесия и без печалби за Русия

Йелън: Но абсолютно целта е да се ограничат приходите за Русия