Тази седмица в Саскатун, Саскачеван, ще бъде открит заводът за преработка на редки земи SRC Rare Earth Processing Facility, съобщава Financial Times.

Съоръжението на стойност 100 млн. канадски долара (74 млн. щатски долара) е построено от Съвета за научни изследвания на Саскачеван (SRC) и ще преработва суровини от Австралия, Бразилия и Виетнам, преди да бъдат пуснати в експлоатация големите канадски находища.

Главният изпълнителен директор на SRC Rare Earth Processing Facility Майк Крабтрий заяви пред FT, че комплексът ще произвежда достатъчно метал за производството на 500 000 електрически автомобила годишно.

Редките земни метали са група от 17 елемента, включително лантан, скандий, итрий и лантаниди. Те се използват в производството на батерии за електромобили, вятърни турбини, отбранителни и космически продукти и др.

Крабтри заяви, че северноамериканските компании ще могат да лицензират технологията на завода и да я възпроизведат.

"Целта ни е да докажем, че напълно вертикално интегрираната рафинерия може да бъде икономически конкурентна и достатъчно мощна, за да устои на манипулирането на пазара от страна на Китай", каза той.

По данни на Международната агенция по енергетика Китай контролира около 60 % от цялото световно производство на редките метали и около 90 % от преработката и обогатяването.