Националната банка, Агенцията за финансов мониторинг и Агенцията за регулиране и развитие на финансовия пазар приеха съвместна заповед, насочена към засилване на контрола върху незаконното изнасяне на пари от страната, каза ръководителят на Националната банка Ерболат Досаев.

По-рано президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев инструктира Националната банка и други оторизирани ведомства да засилят контрола върху незаконното изтегляне на капитали от Казахстан, припомни РИА "Новини".

САЩ приветстват изтеглянето на Русия от Казахстан

САЩ приветстват изтеглянето на Русия от Казахстан

Позиция на Белия дом

Приет е алгоритъм за действия по заявления за провеждане на операции и е одобрен списък на трансграничните операции, подлежащи на засилен финансов мониторинг. В случай на явни нарушения на изискванията, подобни операции ще бъдат незабавно преустановени.

"Това ще осигури по-голяма прозрачност на трансграничните капиталови потоци. Искам да потвърдя, че добросъвестните участници във външноикономическата дейност, включително резиденти и нерезиденти, няма да бъдат нарушавани правата им и ограничени в международните си операции", заключи Досаев.