Държавният департамент на САЩ приветства обявеното от казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев приключване на мисията на предвожданите от Русия сили на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) в Казахстан.

Това съобщи "Ройтерс". Токаев каза вчера, че силите на ОДКС ще започнат да се изтеглят от Казахстан до края на седмицата.

Съединените щати ще продължат да призовават Казахстан да зачита международните права на човека и да изпълнява задълженията си до момента, когато приключи изтеглянето на мироопазващите сили.

Токаев обвини Назарбаев за създаването на каста от богати хора в Казахстан

Токаев обвини Назарбаев за създаването на каста от богати хора в Казахстан

Токаев се опитва да се еманципира от Назарбаев

На 5 януари президентът на Казахстан призова лидерите на страните от ОДКБ за помощ за преодоляване на терористичната заплаха. На 6 януари стана известно за решението на Съвета на ОДКБ да изпрати мироопазващи сили в Казахстан.

На 11 януари Токаев обяви, че изтеглянето на мироопазващите сили на ОДКБ ще започне след два дни и ще приключи мисията им в Казахстан.

Миротворците ще започнат да се изтеглят от Казахстан след два дни, обяви Токаев

Миротворците ще започнат да се изтеглят от Казахстан след два дни, обяви Токаев

При протестите в страната са задържани близо 10 000 души

Организацията на тюркските държави /ОТД/ заяви намерение за подкрепа на президента Касъм-Жомарт Токаев за осъществяването на реформи, които да засилят благоденствието на народа на Казахстан, съобщи турският информационен сайт Хаберлер.

Организацията изрази също така готовност да осигури "нужната подкрепа на народа и ръководството на Казахстан за преодоляването на процеса".

Членки на Организацията на тюркските държави са Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан. Туркменистан и Унгария са със статут на страни-наблюдателки.