Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обвини своя предшественик Нурсултан Назарбаев, че е създал каста от богат елит в страната, след като миналата седмица избухнаха размирици на фона на гняв заради бедността, по-конкретно от повишаването на цените на горивата, информира "Франс прес".

В рядка критика към своя 81-годишен ментор, който остава влиятелна сила в Казахстан, Токаев настоя, че управлението на Назарбаев е създало "слой от богати хора, дори и по международните стандарти".

Путин обяви победа в защитата на Казахстан от терористично въстание

Путин обяви победа в защитата на Казахстан от терористично въстание

Обеща ОДКС да защити и другите си членове при нужда

Припомняме, че Токаев е смятан за протеже на Назарбаев, който всъщност "дърпа конците" в страната, въпреки че отдавна се оттегли от президентския пост. Казахстанският опозиционен лидер Мухтар Аблязов определи Токаев за "мебел" на Назарбаев и че той му нареждал какво да прави. 

По време на размириците през последните дни в Казахстан се заговори за разрив между Токаев и Назарбаев. С цел да обори тези твърдения говорителят на Назарбаев обяви, че той е бил в столицата Нур-Султан (бившата Астана, кръстена на негово име) по време на кризата и е избрал сам да предаде поста си в съвета за сигурност на Токаев, за да помогне за справяне с безредиците.

Токаев посочи главната цел на "терористите" в Казахстан

Токаев посочи главната цел на "терористите" в Казахстан

Токаев говори за ситуацията в Казахстан пред ОДКС

"Той и държавният глава винаги са били "от една и съща страна на барикадите"... В тези трудни дни те демонстрираха монолитния характер на държавната власт за всички нас", се изтъкваше в изявлението на говорителя, призовавайки хората да се обединят около Токаев.

От своя страна бившият министър-председател Акежан Кажегелдин е отбеляза, че Токаев трябвало да разсее съмненията относно това кой всъщност ръководи държавата. В тази връзка се разглежда и предприетата от Токаев чистка на службите от хора, които са били верни на Назарбаев. 

Президентът на Казахстан засилва чистката на службите

Президентът на Казахстан засилва чистката на службите

Уволнени са двама заместници на бившия шеф на разузнаването