Киев възнамерява да забрани международните полети със самолети Ан, които се ползват от Русия. Това ще стане в случай, ако руската страна се откаже от украинското сервизно обслужване на летателните апарати, заяви президентът на държавното предприятие "Антонов" Александр Коцюб, цитиран от РИА Новости.

По-рано медиите съобщиха, че с техническото обезпечаване на транспортния самолет Ан 124 "Руслан" може да се заеме Авиационния комплекс Илюшин (ОАО "Ил").

"Компанията, експлоатирала Ан в Русия, прави активно допитване за излизане от "Антонов" като разработка и да пренесе тези функции на свои руски компании, в този случай става дума за компанията "Илюшин", заяви президентът на корпорацията "Антонов" на пресконференция.

"Те могат да коригират тези правила, закони в своята страна както им е изгодно. Друг е въпросът, че ние като разработчици имаме право да забраним полетите на техните самолети извън Русия", допълни той.

Коцюб отбеляза, че "Антонов" напълно изпълнява своите функции по обслужването на самолетите.

"Разбира се, ние ще поставим (забрана на полетите извън Русия - б.р.), за имиджа на компанията, това са наши самолети които са създадени тук и ако някой друг управлява  техническото им състояние, освен "Антонов", ние не гарантираме безопасността на тези полети", заяви той.

Най-известната разработка на "Антонов" е самолет Ан-2 ("кукурузник"), пътническият лайнер Ан-24, крупният самолет Ан-124 ("Руслан") и най-големия самолет в света - Ан-225 ("Мрия").

В Русия самолетите "Антонов" се използват за пасажерски, така и за товарни превози.