През миналата година Китай е добил повече въглища от всякога, тъй като електроцентралите изпитваха затруднения да задоволят търсенето на електроенергия. Това обаче е подкопало плановете за ограничаване на въглеродните емисии, пише CNN.

Въпреки че рязкото увеличение на производството помогна за овладяване на кризата с тока, цените на въглищата отново се покачват тази година на фона на очакванията, че Китай ще се нуждае от още повече изкопаеми горива, за да стимулира икономическото си възстановяване.

Според данни, публикувани от Националното статистическо бюро на Китай по-рано тази седмица, добивът на въглища е достигнал рекордните 4,07 млрд. метрични тона през миналата година, което е с 4,7% повече от 2020 г. Вносът на въглища също се е увеличил, достигайки най-високото си ниво от 2013 г. насам.

Китай и досега бе най-големият производител и потребител на въглища в света, но рекордното производство е забележително, като се има предвид, че само преди година страната изтъкваше агресивни мерки, предназначени за сериозно ограничаване на емисиите.

През септември 2020 г. китайският президент Си Дзинпин обяви, че страната ще стане въглеродно неутрална до 2060 г., а през първата половина на 2021 г. правителството му предприе драстични стъпки за осъществяването на тази цел - включително закриването на стотици въглищни мини.

Тези амбиции - които анализаторите вече определяха като трудно постижими - бяха поставени под въпрос от кризата в енергетиката през миналата година, тъй като доставките на въглища рязко намаляха. Китай преживя голям недостиг на електроенергия, включително прекъсване на електрозахранването на домакинствата. Фабриките също бяха принудени да намалят производството си, което доведе до нарушаване на веригите за доставки.

За да облекчи кризата, миналата есен страната нареди на мините да повишат производството на въглища. До декември то е скочило с повече от 7% спрямо предходната година.

Китай е генерирал над половината енергия от въглища в света през 2020-а

Китай е генерирал над половината енергия от въглища в света през 2020-а

Въпреки обещанията на Пекин във връзка с климата