Китай е генерирал 53% от общата енергия от горене на въглища в света през 2020 г., с девет процентни пункта повече в сравнение с преди пет години, въпреки обещанията във връзка с климата и изграждането на стотици централи за възобновяема енергия. Това показва глобално проучване на данните, цитирано от "Ройтерс".

Въпреки че миналата година Китай добави рекордните 71,7 гигавата вятърна енергия и 48,2 гигавата слънчева енергия, това е единствената страна от Г-20, която е регистрирала значителен скок в производството енергия от въглища според проучване на Ember, базирана в Лондон изследователска група за енергията и климата.

ЕК ни призовава да прекратим поетапно употребата на въглища

ЕК ни призовава да прекратим поетапно употребата на въглища

Ек иска още да гарантираме справедлив преход в регионите, разчитащи на каменни и лигнитни въглища

Китайското производство на електроенергия от въглища се е повишило с 1,7% или 77 тераватчаса, достатъчно, за да доведе своя дял от общата глобална енергия от въглища до 53%, спрямо 44% през 2015 г., показва докладът.

Страната обеща да намали зависимостта си от въглищата в опит да доведе емисиите на парникови газове, затоплящи климата, до пик преди 2030 г. и да стане "въглеродно неутрална" до 2060 г.

"Китай е като голям кораб и отнема време да се обърне в друга посока", коментира Муи Ян, старши анализатор в Ember и един от авторите на доклада.

Чехия спира въглищата от 2038 г.

Чехия спира въглищата от 2038 г.

Миналата година 49% от произведеното електричество в Чехия е на въглища

Досега Китай не успя да намери достатъчно чиста енергия, за да отговори на бързото нарастване на търсенето на електроенергия. Възобновяемите енергийни източници посрещнаха само около половината от ръста на потреблението на енергия в Китай през миналата година.

Новите енергийни инсталации, работещи с въглища, достигнаха 38,4 гигавата през 2020 г., повече от три пъти повече от количеството, построено от останалата част на света според доклад от февруари.

Китай постоянно намалява дела на въглищата в общото потребление на енергия от около 70% преди десетилетие до 56,8% през миналата година. Но абсолютните обеми на генериране все пак са нараснали с 19% през периода 2016-2020 г., изчисли Ember.

Германия спира производството на въглища от 2038 г.

Германия спира производството на въглища от 2038 г.

За сравнение в съседна Франция 3% от енергията е от въглища, според Министерството на икономиката на Германия

В своя петгодишен план за периода 2021-2025 г. Китай обеща да "контролира рационално мащаба и темповете на развитие при изграждането на въглищната енергия", а Ян каза, че могат да последват по-строги мерки.

"Смятам, че ще има ограничение на потреблението на въглища и това ще окаже голямо влияние върху бъдещата траектория за въглищна енергия", отбеляза той.

Великобритания подобри рекорда за производство на електроенергия без въглища

Великобритания подобри рекорда за производство на електроенергия без въглища

Британците вече практически са се отказали от въглищата