Великобритания остана без производство на електроенергия от въглища за най-дългия си период от Индустриалната революция насам, подобрявайки съществуващия рекорд от 18 поредни дни тази сутрин, съобщава "Гардиън".

Енергийната система на Великобритания не е използвала въглищни централи повече от 438 часа, според данните на National Grid, най-дългият непрекъснат период от 1882 г. насам.

18-дневният период подобри предишния рекорд на Обединеното кралство, който беше поставен на 4 юни 2019 г., отчасти заради срива в търсенето на електроенергия по време на блокадата заради епидемията от новия коронавирус и заради по-голямо използване на слънчевата енергия.

30-годишен спад на въглеродните емисии след изоставяне на въглищата

30-годишен спад на въглеродните емисии след изоставяне на въглищата

Нов доклад за произведеното на енергия по света разкрива най-големия спад на въглеродните емисии от 1990 г.

Обединеното кралство постави нов рекорд за производство на слънчева енергия на 20 април, след като соларните ферми за първи път генерираха повече от 9,6 гигавата електроенергия.

Блокадата също така доведе до намаляване на търсенето на електроенергия в Обединеното кралство до рекордно ниски нива, след като училищата, магазините, фабриките и ресторантите са затворени.

В понеделник търсенето се очакваше да спадне с почти една пета под обичайните нива през април, сочат данните. По-ниското общо търсене на електроенергия означава, че нисковъглеродните енергийни източници са в състояние да съставляват по-голяма част от енергийната система от обикновено.

Този месец National Grid заяви, че може да се наложи изключване на вятърни ферми и някои електроцентрали, за да се избегне претоварването на електропреносната мрежа.

Правителството на Меркел одобри проектозакон за изоставяне на въглищата

Правителството на Меркел одобри проектозакон за изоставяне на въглищата

Затварят се над 100 въглищни централи

Новият рекорд без въглища беше поставен почти три години след като електрическата мрежа във Великобритания за пръв път работи без мощност на въглища в продължение на 24 часа.

Оттогава само четири от въглищните централи на Обединеното кралство не бяха затворени преди влизането в сила на правителствената забрана за производство на електроенергия от въглища от 2025 г.

Въглищата представляват едва 2,1% от общия електроенергиен капацитет на страната през миналата година, драматичен спад от почти четвърт за последните само четири години.

Сривът на въглищата и възходът на възобновяемите енергийни източници доведоха до драстично намаляване на въглеродните емисии от британския енергиен сектор. От 2012 г. насам средният въглероден интензитет на мрежата - количеството емисии, необходими за производството на един киловатчас енергия - е намалял с повече от две трети, от 507 грама CO2 на 161 г.

79% от тецовете на въглища в ЕС работят на загуба

79% от тецовете на въглища в ЕС работят на загуба

Ниските разходи за възобновяема енергия и по-евтиният природен газ са все по-конкурентни