Въглеродните емисии от глобалното производство на енергия спаднаха с 2% през миналата година. Това е най-голямото понижение от почти 30 г., след като държавите започнаха да обръщат гръб на централите на въглища, пише "Гардиън".

Германия отчете голям спад на емисиите на парникови газове за 2019 г.

Германия отчете голям спад на емисиите на парникови газове за 2019 г.

Доклад на института Agora Energiewende разкрива, че емисиите са намелели с 6,5 на сто през 2019 г.

Нов доклад за производството на енергия по света разкрива най-големия спад на въглеродните емисии от 1990 г., след като САЩ и ЕС се насочиха към по-чисти енергийни източници. Като цяло през миналата година електроенергията от въглищните централи се е понижила с 3%, въпреки че още една година Китай увеличи зависимостта си от въглищните централи.

Производството на енергия от въглища в САЩ и Европа е наполовина по-малко от 2007 г. и миналата година е намаляло с ¼ в ЕС и с 16% в САЩ.

Кораби с нулеви емисии на хоризонта според план за акциз върху горивата

Кораби с нулеви емисии на хоризонта според план за акциз върху горивата

Корабите на водород или на амоняк като гориво се разглеждат като технически възможни

В доклада на института Ember, преди известен като Sandbag, се предупреждава, че един от факторите за спада е по-меките зимни периоди.

Авторите на изследването посочват, че възобновяемата енергия се е увеличила с 15% през 2019 г. и представлява 8% от произведената електроенергия в света.

През миналата година произведената от възобновяеми източници енергия в ЕС представлява почти 1/5, а в САЩ - 11%, Китай - 8% и Индия - 9%.

За да изпълни целите, заложени в Парижкото споразумение за климата, светът трябва да регистрира растеж от 15% на възобновяемата енергия всяка година, което изисква "колосални усилия", се подчертава в доклада.