Германия отчете голям спад на емисиите на парникови газове през миналата година. Страната отново е близо до изпълнение на климатичната си цел 2020, информира АП.

Доклад на института Agora Energiewende разкрива, че емисиите са намалели с 6,5 на сто през 2019 г. в сравнение с година по-рано, което е равнозначно на 50 милиона тона въглероден диоксид.

Германия спира ядрена централа като част от плана за отказ от атомна енергия

Германия спира ядрена централа като част от плана за отказ от атомна енергия

Операторът EnBW обяви, че ще извади АЕЦ Филипсбург

Анализатори коментират, че спадът е в резултат на увеличаването на цените за въглеродни емисии в системата на ЕС, която притиска компаниите да използват по-малко замърсяващи въглища и повече природен газ.

Енергията от възобновяеми източници също удари нов връх през 2019 г. - 42,6% от брутното крайно потребление на енергия в Германия в сравнение с 38,2 на сто през 2018 г.

Германия прогнозираше, че ще изпусне целта 2020 за намаляване на емисиите с 40% в сравнение с нивата от 1990 г. до 750 милиона тона въглероден диоксид. Последните данни показват, че емисиите в Германия през 2019 г. са достигнали 811 милиона тона, което означава 35% спад от 1990 г. Подобен спад през годината ще позволи на Германия да се доближи до целта си.

22-годишен спад на производството на автомобили в Германия

22-годишен спад на производството на автомобили в Германия

През изминалата година са произведени само 4,7 милиона автомобила

Авторите на доклада обаче отбелязват, че емисиите от отопление и транспорт са се увеличили през изминалата година.