Правителството на германския канцлер Ангела Меркел одобри проектозаконодателство за изоставяне на въглищата, което определя времеви план и обезщетения за затварянето на над 100 въглищни централи, притежавани от големите енергийни компании RWE, Uniper и още няколко, съобщава "Блумбърг".

В Германия се разбраха да сложат кръст на въглищата

В Германия се разбраха да сложат кръст на въглищата

Енергийните фирми се надяват да получат многомилиардна сума като обезщетение

В обсъжданията в последния момент коалицията добави подробности към законопроекта, очертаващи обезщетения за затваряне на въглищни централи, които могат да възлязат на 2,2 млрд. евро. Прогнозата се основава на компилация от максимални цени, които правителството ще плаща за затваряне на централи в периода между 2020 и 2026 г.

Одобрението на законодателството от страна на правителството отбелязва година на ожесточен сблъсък между кабинета на Меркел, управителите на провинциите, в които въглищата са основен поминък, и компаниите за комунални услуги за разходите за постепенно премахване на въглищата до 2038 г.

79% от тецовете на въглища в ЕС работят на загуба

79% от тецовете на въглища в ЕС работят на загуба

Ниските разходи за възобновяема енергия и по-евтиният природен газ са все по-конкурентни

Странични наблюдатели, природозащитни групи и опозиционната Зелена партия призоваха Меркел да ограничи плащанията, тъй като пазарът увеличава натиска върху енергията от въглища.

Законодателството все пак трябва да премине през различни етапи на одобрение в парламента през следващите седмици.

Рано или късно затваряме въглищни централи

Рано или късно затваряме въглищни централи

България разчита на тях и е с относително нисък БВП, обяснява енергиен експерт