Китайският министър-председател Ли Къциян даде да се разбере днес, неговото правителство няма да се притича на помощ на всяка проблемна инвестиция. Той каза също, че дългови фалити е „сложно да се избягват в не простата икономическа обстановка, съобщи „Би Би Си".

Изказвайки се на пресконференция в последния ден на ежегодното заседание на Китайския Национален конгрес, Ли намекна, че властите са готови да понесат относително забавяне на икономическия ръст през тази година, за да се осъществят реформите, насочени към дългосрочен и устойчив растеж.

Признавайки изпитваните от икономиката трудности, китайският премиер отбеляза, че тези, които са твърде песимистични и по-рано предсказваха „твърдо приземяване", винаги са бъркали.
"Ние сме уверени в нашите способности и средства, за да гарантираме, че икономическия ръст в страната ще остане в разумни граници през тази година", посочи Ли Къциян.

През миналата седмица в Китай бе отбелязан първият фалит по вътрешни облигации. Губещ производител на соларни панели в Шанхай не успя да плати по настъпил падеж в размер на 14 млн. долара. Eкспертите приветстваха този фалит, наричайки го знаменателно събитие, което може да дисциплинира пазарната дисциплина в страната.

Втората по големина икономика в света започна тази година не особено добре, подхранвайки опасенията за забавяне. В резултат на това инвеститорите започнаха да се страхуват, че страната няма да достигне правителствените ориентири за икономическия ръст (7,5% за 2014 г.) за първи път от много години.