Според информация на „Блумбърг" китайските регулаторни органи са въвели пробен период за създаване на пет частни банки, съобщава money.bg. Медията изтъкна, че това се прави поради желанието на китайското правителство да улесни реформите в изцяло контролираната от държавата банкова система.

Новите пет банки ще бъдат изцяло финансирани от частни инвеститори, без каквато и да било държавна намеса, се казва в информацията. Те ще отворят врати в градовете Шанхай и Тиендзин, както и в провинциите Гуандун и Джъдзян, съобщи председателят на Комисията по регулиране на банковата дейност на Китай Шанг Фулин.

"Докато частните банки са предмет на същата регулация както другите банки, те трябва да притежават характеристики както останалите, най-вече специализирайки се в обслужването на малкия и средния бизнес", заяви той.

Частните банки ще трябва да отговорят на няколко изисквания - трябва да имат достатъчен нетен капитал, специална бизнес стратегия и механизъм, който да защитава интересите на хората, които си влагат парите в тях. Предвиждат се големи гаранции при банкрут на финансовата институция, допълни шефът на регулаторния орган в Китай.

Банките ще отварят една по една след като отговарят на всички условия. Китайската банкова регулаторна комисия ще предотврати превръщането им във финансов инструмент за акционерите, като двама основатели ще е минимумът за отварянето на частна банка. Целта е предотвратяването на монополи. „Алибаба" и „Тенсент" са първите компании, които са заявили готовността си да кандидатстват за лиценз.