Финансовите надзорни институции на Китай обещаха да продължат кампанията, за да гарантират, че секторът се придържа към ценностите на Комунистическата партия и служи на икономиката, като същевременно избягва "прекомерни" и "безразсъдни" рискове, се казва в официалния вестник на партията във вторник, цитиран от Ройтерс.

Президентът Си Дзинпин показа недоволство от финансовия сектор, предприемайки стъпки през третия си мандат, за да засили способността на партията да определя посоката си чрез създаване на партийни структури като Централната финансова комисия.

"Финансовата централа, която искаме да изградим, е социалистическа финансова централа под ръководството на Китайската комунистическа партия", пише в "Женмин Жибао".

"Стабилното финансово развитие е гарантирано от строг и щателен надзор", се добавя в статията, подписана съвместно от офиса на Централната финансова комисия и Централния финансов комитет.

В материала се призовават участниците на пазара "да не действат безразсъдно" и "да си създадат правилна перспектива за бизнеса, представянето и риска, за да избегнат прекомерни рискове, които надхвърлят способността им да ги понесат".

Забележките идват, докато висшите партийни служители все още не са изработили всеобхватния спасителен план на фона на разпродажба на фондовия пазар, прекомерно задлъжнели предприемачи и силно задлъжнели местни власти.

Вместо това финансовите органи твърдят, че социалистическата икономика може да работи, стига пазарните играчи да спазват партийната линия.

Въпреки че втората по големина икономика в света достигна целта си за растеж от около 5% миналата година, анализаторите казват, че служителите ще трябва да съживят пазарно ориентираните реформи, за да спрат забавянето й до около 3% годишно, което би се почувствало като икономическа рецесия.

През 2022 г. президентът Си Дзинпин изложи дългосрочна визия за "модернизация в китайски стил" с цел удвояване на икономиката до 2035 г., което според правителствените икономисти изисква среден годишен растеж от 4,7%.

През последните месеци някои бивши високопоставени финансови служители бяха изключени от партията или обвинени в подкупи, докато антикорупционната кампания на Си си проправя път в сектора.

"Ние сме решени да спечелим битката срещу корупцията във финансовия сектор", се добавя в статията, като същевременно финансистите са предупредени да "спазват пазарните правила и професионалната етика".

Те предупредиха финансистите да "съсредоточат своите иновации в услуга на реалната икономика и да не участват в псевдоиновации".

Германските инвестиции в Китай достигнаха нов връх

Германските инвестиции в Китай достигнаха нов връх

Китай остава най-важният търговски партньор на Германия за осма поредна година