Китай призова за увеличаване на трансграничната свързаност с Русия и задълбочаване на взаимното търговско и инвестиционно сътрудничество, като и двете страни обещаха все по-тесни икономически връзки въпреки неодобрението на Запада, предава Ройтерс.

Руският министър на икономическото развитие Максим Решетников проведе "задълбочени" дискусии за икономическото сътрудничество с китайския министър на търговията в Пекин във вторник, съвпадайки с посещението на китайския първи дипломат Ван И в Москва за стратегически разговори, които доведоха до потвърждаване на посещението на президента Владимир Путин в Пекин следващия месец.

Китайският министър на търговията Ван Вентао каза по време на дискусиите в Пекин, че китайско-руското икономическо и търговско сътрудничество е продължило да се задълбочава и става все по-"солидно" под "стратегическото ръководство" на двамата държавни глави, според изявление на неговото министерство.

На фона на войната в Украйна, която продължава вече втора година и наложените заради нея санкции на Запада, Москва разчита на своя съюзник Пекин за икономическа подкрепа, подхранвайки се от китайското търсене на петрол, газ и зърно.

През август китайският внос на руски стоки е нараснал с 3% спрямо предходната година до 11,5 милиарда долара, обръщайки спад от 8% през юли, показват последните данни на китайските митници.

Пекин отхвърли западните критики за нарастващото партньорство с Москва в светлината на войната на Русия срещу Украйна. Китай настоява, че връзките не нарушават международните норми и Китай има прерогативите да си сътрудничи с която страна прецени.

Във вторник министрите от Групата на седемте повториха призива си, без да назовават държави, към трети страни да "преустановят всякаква помощ за агресивната война на Русия или ще бъдат изправени пред сериозни разходи".

Руският Далечен изток, граничещ с Китай, както и Северна Корея, придоби ново стратегическо значение като зона за трансгранична търговия.

Миналата седмица руски и китайски компании се споразумяха да построят петролен комплекс за трансбордиране близо до железопътен мост, свързващ руския град Нижнеленинское с китайския Тонлян, докато Москва разнообразява износа си на стоки извън Европа, която сега смята за политически "неприятелска".

Руският Далечен изток, където се улавят около 70% от морските дарове в страната, също се надява да увеличи износа на своите морски продукти за Китай, след като Пекин забрани морските дарове от Япония поради изпускането на радиоактивна вода от авариралата централа Фукушима в океана.

Китайските държавни медии също пишат, че има нарастваща "необходимост" Китай и Русия да засилят търговията си със зърно на фона на продължаващите ограничени световни доставки. Изграждането на зърнен коридор, свързващ Русия с Хейлундзян, североизточната житница на Китай, ще помогне за укрепване на продоволствената сигурност на Китай.

По-рано през септември китайският президент Си Дзинпин обяви, че Хейлундзян трябва да се превърне в "основна" врата за отварянето на Китай на север, като каза, че провинцията трябва да играе активна роля в защитата на националната отбрана, хранителната и енергийната сигурност.

Китайският рикошет на срещата между Путин и Ким Чен-ун

Китайският рикошет на срещата между Путин и Ким Чен-ун

На този етап знаем, че Китай печели от войната в Украйна, понеже тя вплита Москва в нарастваща зависимост от Пекин и отвлича вниманието на Запада