Китай осъди решението на Великобритания да забрани използването на компоненти на Huawei в 5G мрежата, заявявайки, че Лондон е бил "изпързалян от Америка", съобщава АФП.

Пекин обеща, че ще предприеме мерки за защита на интересите на китайските компании.

Припомняме, вчера британското правителство обеща да премахне китайския телекомуникационен гигант Huawei от своята 5G мрежа до 2027 г. въпреки предупрежденията за отмъщение от Пекин.

Пекин намекна, че Великобритания може да се сблъска с допълнителни последствия за вчерашния си ход и предупреди китайските компании да си помислят добре, преди да инвестират там.

Великобритания забрани Huawei в 5G мрежата
Обновена

Великобритания забрани Huawei в 5G мрежата

Британският министър по дигиталните въпроси Оливър Даудън съобщи решението

САЩ приветства решението на Лондон, заявявайки, че има "нарастващ международен консенсус" относно това, че Huawei и други компании, за които се твърди, че са свързани с китайската държава, представляват заплаха за националната сигурност.

От своя страна Китай заяви, че Лондон действа в координация със САЩ, за да дискриминира, потиска и в крайна сметка да елиминира Huawei.

Huawei се превърна в крайъгълен камък в геополитическата война между Китай и САЩ, тъй като според Вашингтон фирмата представлява значителна заплаха за киберсигурността.

САЩ също така поискаха екстрадиция на изпълнителния директор на Huawei по обвинения в измама.

Лондон отхвърли хваленето на Тръмп, че лично стои зад забраната на Huawei

Лондон отхвърли хваленето на Тръмп, че лично стои зад забраната на Huawei

Американският президент заяви във вторник, че администрацията му е "убедила много държави"